Mousserende wijnen.....
Mousserende wijnen.... voor veel mensen lijkt het allemaal hetzelfde. Maar wat was nu het verschil tussen een Prosecco Frizzante of een Chamapgne? Waarom kan een Spumante soms betaalbaar zijn, maar is een Champagne twee keer zo duur? Het heeft onder andere te maken met de vinificatie.
Méthode Charmat, ook wel de Méthode Cuve Close genoemd.
De wijn krijgt een tweede vergisting op een grote roestvrijstalen tank. Dit heeft als belangrijk voordeel dat het betaalbaar is. Een bekend voorbeeld hievan is de prosecco frizzante met een lage druk en een vriendelijke bubbel. Prosecco spumante is een variant met grotere druk en een meer aanwezige mousse.
Méthode Traditionelle
Vroeger werd dit ook wel de Méthode Champenoise genoemd. dat mag officieel niet meer. de wijnen krijgen net als in de champagnestreek een tweede gisting op fles. Daardoor ontstaat er in iedere fles een eigen microklimaat. de bubbel is vaak zachter en elegant.
Champagne
Is gemaakt volgens de méthode traditionelle, en komt uiteraard alleen uit de streek Champagne in Frankrijk. Maar wat ook belangrijk is om te weten, dat deze bruisende wijn, wettelijk verplicht is om minimaal 15 maanden te rijpen sur latte. Sur latte is een manier van de wijnflessen bewaren. in de ondergrondse kelders van de champagnehuizen liggen de wijnen opgestapeld met tussen elke rij kleine houtjes. Deze houtjes, de 'Latte' zorgen dat de wijnflessen op en bij elkaar blijven. Een enkele keer verliest de fles zijn kurk, door druk binnenin de fles. gelukkig zorgen de 'Latte' voor een beetje ruimte zodat niet de hele stapel zal verschuiven. Op de kalkrijke bodem van de Champagnestreek zijn vooral de Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier het belangrijkste.