Grandi Vini Nieuwsoverzicht

Prowein 2016

  • Door Larissa Vendrig
  • 0 reacties
  • In Prowein 2016

Prowein 2016

Met een sjiek jasje aan ging Grandi Vini maandag 14- en dinsdag 15 maart naar Prowein in Düsseldorf om het beste van de nieuwe jaargangen te mogen proeven.

 

 

Maandag 14 maart
Met een sjiek jasje aan en wat droge boterhammen als noodvoorraad in de buutse, een paar goede sneakers aan de voeten, om de grote afstanden van der Halle Messe makkelijk te kunnen overbruggen, ging Grandi Vini maandag 14- en dinsdag 15 maart met veel goede zin naar Prowein in Düsseldorf om het beste van de nieuwe jaargangen te mogen proeven.

Flierefluiten en bratwursten eten zat er dit jaar niet in voor ons; we hadden een strakke planning. Hoe aantrekkelijk het ook was om stil te staan bij prachtige etalages en bouwwerken van kapitaalkrachtige Châteaus en domeinen, we moesten naar onze Italiaanse vrienden voor de nieuwe jaargangen.

Natuurlijk was dat geen straf.

Onze vaste importeurs uit Italië verraste ons met heerlijke verse wijnen, waarvan sommige wijnen net uit het vat kwamen. Torre dei Vescovi was ons eerste adresje waar we hartelijk ontvangen werden door David. De nieuwe instap wijnen en twee Vermentino’s van Cantina del Vermentino zorgde voor een goede start van Prowein. In de ochtend hebben we ook nog de nieuwe jaargangen van Malvira geproefd.

Onderweg hebben we toch even stil gestaan bij het verrassende “Il Carnasciale”. We werden opgevangen door een vriendelijk gezicht in een opvallende modieuze stippentrui, wie zich voorstelde als Morritz Rogosky. Zoon van het Duitse koppel, oprichters van het Toscaanse Il Carnasciale. Hij liet ons een wijn proeven die uitsluitend in magnums wordt gebotteld; de Caberlot.
Caberlot is een mysterieuze kloon van Cabernet Sauvignon en Merlot. Deze wijn was fantastisch en misschien wel het hoogtepunt van Prowein 2016.

‘S middags hebben we onze tour de Prowein doorgezet. We proefden de Langhe Favorita, Nebbiolo’s en een paar bruisende Moscato’s van Cascina Galletto, de Ripasso en Amarones van Vaona waren ook weer als vanouds goed. We pakten een afslag naar Stefano Antonnuci waar kwaliteit een stabiele factor is en waar menig Verdicchio maker nog wat van kan leren.

We doorbraken de Italiaanse routine met een mooi stukje Portugal. Herdade do Esporão stond op het menu. Met Alandra instapwijnen als voorgerecht, de Monte Velho wijnen als smakelijk tussengerecht, als hoofdgerecht de Reserva-lijn en als kersje op de taart de Private Selection van Esporão. Na onze lange zit bij Esporão, snakten we weer naar Italiaanse bodem en gingen we op bezoek bij een paar parels uit ons assortiment; Le Morette en Franco Conterno. Onze denkbeeldige bratwursten-lunch werd ruimschoots gecompenseerd met de wijnen van Le Morette en de kwaliteit en gezelligheid van familie Conterno.

Mede dankzij het hoffelijke ontvangst en de gezelligheid bij Conterno hebben we hier onze eerste dag op Prowein goed en traditioneel afgesloten.

Dinsdag 15 maart
De tweede dag op Prowein begon iets minder voorspoedig dan gedacht. De NS heeft haar visitekaartje wederom keurig achtergelaten door minstens 20 minuten later aan te komen dan gepland. Waardoor precies de aansluiting in Utrecht naar Dusseldorf werd gemist. Uiteindelijk hebben we Prowein, met kolentreinen en boemeltjes door het Limburgse landschap, alsnog bereikt. Weliswaar 3 uur later dan de bedoeling was, enfin.

Deze dag hebben we de Duitse halle bezocht, waar we voornamelijk interesse hadden voor het VDP gedeelte; de grote jongens op het gebied der weinen. We werden aangenaam ontvangen met wijnen van Battenfield Spanier, Wagner Stempel en Dautel. Vervolgens hebben we nog een bezoekje gebracht aan Philip Kuhn, die wederom wijnen van top kwaliteit liet proeven. Omdat we de dag ervoor nog niet genoeg Italiaanse wijn hebben gedronken, maakten we nog even een ommetje door hal 16 Italië. Om Cantine di Castignano, Curto en  Tenementi della Scala te bezoeken en de nieuwe jaargangen te proeven.

We hadden niet gedacht dit te zeggen; maar we waren na deze twee lange dagen wel even klaar met wijn. We hebben daarom onze nasmaak van Riesling, Brunello en Barolo op het station van Düsseldorf al snel ingewisseld voor de heerlijke bitterheid van bier. Wat overigens goed samengaat met afhaal sushi.

Helaas waren de trein-goden ons wederom niet goedgezind en stonden we halverwege de rit vast op een donker stationnetje in Emmerich. De trein was kapot en we moesten met heel de trein wachten op de volgende,…en de bar werd daardoor ook gesloten. Ondanks de tegenslagen van het reizen, hebben we een ontzettend leuke, leerzame en smaakvolle Prowein gehad en kijken we nu alweer uit naar Düsseldorf 2017.

          

Delen
Vorig bericht Volgend bericht