Grandi Vini Nieuwsoverzicht

Nieuwsbrief oktober 2025

Nieuwsbrief oktober 2025


Herfst in het glas

De dagen worden korter, de avonden kouder en de bladeren kleuren langzaam van groen naar goud en oranje. Voor ons betekent dat tijd voor wijnen die warmte en gezelligheid brengen, die je uitnodigen om even te vertragen en te genieten. Bij Grandi Vini voelen we de herfst altijd als een nieuw seizoen om smaken te ontdekken en momenten te creëren. Een kop warme koffie of thee op de achtergrond, een knisperend haardvuurtje, en natuurlijk een glas wijn dat perfect past bij de sfeer van het moment. 

Daarom hebben wij voor deze maand weer aan aantal leuke wijnen voor in de aanbiedingen. Want zeg nou eerlijk, wie wilt nou niet lekker knus binnen zitten als het buiten regent en even helemaal niks? 

Xipella Blanco, Clos Mont Blanc

                                           

Van €15,50 voor €10,95

De familie Carbonell Figueras maakt al 300 jaar wijn in Barberà de Conca, net onder Tarragona, in het zonnige zuiden van Catalonië. Hun wijngaarden liggen op 400 meter hoogte, onder de Miramar Range, en bevatten maar liefst 15 verschillende druivenrassen.

Deze bijzondere blend van Macabeu (Viura), Parellada en Sauvignon Blanc wordt voorzichtig geperst en gekoeld vergist in roestvrijstalen tanks, waardoor alle frisse aroma’s behouden blijven.

Een lichte, groen- geel gekleurde wijn met geuren van wit fruit zoals peer en appel, verfrissende citrus tonen gevolgd door een lange afdronk. 

Castelão, Adegamãe

                                             
Van €12,50 voor €10,95


In 2011 richtte de ondernemende familie Alves Adega Mãe op, vernoemd naar de matriarch Manuela Alves. Gelegen 40 km ten noorden van Lissabon, profiteert het wijnhuis van de invloed van de Atlantische Oceaan: een zeebriesje en kalkrijke bodem zorgen voor frisse, minerale wijnen met een mooie zuurgraad.

Onder leiding van de gerenommeerde wijnmaker Anselmo Mendes worden hier karaktervolle wijnen gemaakt met een hoog doordrinkgehalte. De rode wijnen, afkomstig van wijngaarden landinwaarts achter heuvels, combineren warmte en rijp fruit met een frisse toets.

Deze wijn heeft een intens boeket van rijpe donkere bessen met delicate bloemige tonen, subtiel ondersteund door Franse eikenhouten nuances. In de mond is hij krachtig en elegant, met zachte tannines, een uitgebalanceerde zuurgraad en een lange, harmonieuze afdronk.

Aanbieding alleen geldig bij afhalen in onze winkels

Bezoek aan Franken door Bernard Tesink

Begin september was ik één van de uitverkorenen om met een kleine groep sommeliers en importeurs af te reizen naar de regio Franken (omgeving Würzburg) in Duitsland.

De organisatie lag in handen van Alain Jacobs namens het Duits Wijninstituut en alles was weer bijzonder goed georganiseerd en gaf ons een duidelijk beeld van alles wat deze prachtige regio te bieden heeft.
De start was aan de ‘Alte Mainbrücke’ in Würzburg waar men op zondagmiddag van het najaarszonnetje genoot met een aangenaam (echt-) glas wijn. Een heerlijk sfeertje waarbij families en vrienden af spreken om gezellig op de, overigens hele fraaie, brug een glas te drinken met elkaar. Zeker het bezoeken waard!

De dagen erna doken we het wijngebied in en bezochten een groot aantal (top-) producenten in de regio.

Productie
Franken (in veel landen ‘Franconia’ genoemd) is een regio waar voornamelijk (82%) witte wijn gemaakt wordt. 
Ruim 25% van de geproduceerde wijn is Silvaner waardoor Franken ook wel ‘Silvanerland’ genoemd wordt. Daarnaast o.a. de Burgundersoorten, Scheurebe, Müller Thurgau, Bachus en zeer beperkt Riesling en rode rassen.
In de regio komen we vooral de Grüner- en Gelber Silvaner tegen echter ook de wat meer zeldzame Roter- en Blauer Silvaner. De eerstgenoemde is verreweg de meest aangeplante variëteit.
.
Veel van de wijnen worden nog gebotteld in de typische Bochsbeutel, misschien iets lastig in uw koelkast of wijnkelder maar wij vinden het hele fraaie flessen.
Tijden de reis leerden we veel van de verschillende terroirs die Franken kent. Grote verschillen in bodemsoort en dus ook hele grote verschillen in het karakter van de wijnen.

De verschillende ‘Terroirs’

Bundsandstein
In het westen van de regio vinden we vooral ‘Bundsandstein’; een gesteentelaag van zandsteen veelal met een licht rode kleur afkomstig van het verweerde ijzer in de bodem

Muschelkalk
In het hart van de regio vinden we vooral ‘Muschelkalk’; een kalkhoudende bodem gevormd door de vele fossiele schelpen in de bodem.

Keuper
Tenslotte vinden we aan de Oostzijde van de regio ‘Keuper’, een bodemsoort van zandsteen,  kalkmergel, leem en gips. ‘Wijnhoofdstadje’ is hier het prachtige Iphöfen waar we een aantal ‘grote namen’ tegenkomen. 
Voor mij persoonlijk het meest interessante terroir voor Silvaner!
Net buiten dit dorp vinden we overigens een enorme fabriek van de firma Knauff, bekend van de gipsproducten.

De ontdekking
Voor mij was de grootste ontdekking van deze reis
Weingut Ernst Popp uit Iphöfen.
Het wijnhuis werd al in 1887 opgericht en momenteel wordt het wijngoed geleid door Maria Popp met haar zonen Ernst en Johannes.
Prachtige slanke wijnen met een mooie minerale toon en een enorme lengte!
Naar mijn bescheiden mening en smaak geheel terecht ontving het wijngoed recent de ‘Best of Franken Award 2025’ voor de prachtige Silvaner ‘Iphöfer Kalb’ Kabinett Trocken 2024!


PS: Wij verwachten binnen enkele weken de wijnen van Ernst Popp in onze winkels te presenteren.


 
  Alcoholvrije wijn.. is dat lekker? 

Daar kunnen we kort over zijn.. meestal niet!

Wijn is nog lang niet op het niveau van bier als het gaat
om gedealcoholiseerde drank.
Dat is niet zo vreemd natuurlijk; grote multinationals deden er inmiddels ook 25 jaar over om 4,5 % alcohol uit bier te halen zonder te veel smaakverlies.
De wijnmarkt zit anders in elkaar, veel kleinere bedrijven en maar liefst een 12 % alcohol die uit de wijn gehaald moet worden. Dit gaat meestal nog steeds gepaard met een enorm groot verlies van smaak en aroma’s.

Wij proefden misschien wel honderd alcoholvrije wijnen en eigenlijk altijd was
het resultaat altijd teleurstellend.
Vaak rees ook de vraag of het niet beter was om voor iets anders te kiezen als je geen alcohol wilt of mag drinken…Totdat wij kennis maakten met
Peter Hinkel uit Rheinhessen. 
Peter werd benoemd tot ‘Jonge wijnmaker van het jaar 2023’ en studeerde af op zijn huidige project ‘Dri.ver’.
Het geheim zit hem in de toevoeging van ‘Verjus’; onrijp en onvergist druivensap. De toevoeging van 10% Verjus geeft deze ‘wijn’ zuren en frisheid. Daarnaast blijft het karakter van de druif behouden.
Vanaf heden verkrijgbaar in onze winkels:
Dri.ver Sparkling, een mooie mousserende wijn van Spätburgunder (Pinot Noir) en Dornfelder

Dri.ver Riesling, een echte Riesling in smaak en geur, rijk maar ook fris. Echt heel goed!
Wijn tips & tricks! 

Welkom bij onze rubriek “Wijn Tips & Tricks”! Elke maand delen we handige weetjes, slimme trucs van verrassende feiten die uw wijnervaring net dat beetje extra geven. Of u nu een echte wijnliefhebber bent of gewoon op zoek bent naar nieuwe manieren om van uw glas wijn te genieten, we hebben voor iedereen wat in petto.

Van serveertemperaturen tot het bewaren van je favoriete flessen. Met deze tips maak je het meeste van elke slok. Veel plezier en santé!

Zoet, zoeter, zoetst? Wat zegt het etiket?
 
In o.a. Duitsland worden de Prädikatsweine worden onderverdeeld in verschillende categorieën: Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Eiswein en Trockenbeerenauslese. Van de genoemde categorieën hebben de druiven van de Kabinett hebben de minste suikers bij de oogst en Trockenbeerenauslese de meeste. Eiswein is eigenlijk een aparte categorie. Deze druiven worden geoogst bij minimaal 7 graden vorst (in Duitsland)
Het is voor de consument allemaal wat verwarrend want de meeste
suikers bij oogst wil natuurlijk niet zeggen dat deze na de vergisting nog aanwezig zijn in de wijn.
Zo kan een Spätlese zowel zoet als droog zijn en zijn er ook Auslese wijnen die “Trocken” zijn. Het beste is om op het etiket te kijken naar het alcoholpercentage. Zo zal een Spätlese met 8-10% alcohol vrijwel zeker zoet zijn terwijl een andere Spätlese met een alcoholpercentage van 13% normaal gesproken weinig restsuikers meer zal bevatten.
 
Wat is het verschil tussen Spätlese en Auslese?
Spätlese: rijpe, elegante wijnen met mooi fruit, die wat later geoogst worden.
Auslese: edele wijnen uit volrijpe druiven; onrijpe druiven worden verwijderd.
 
Wat is zoeter Spätlese of Auslese?
De Prädikatsweine worden onderverdeeld in verschillende, verplichte categorieën: Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Eiswein en Trockenbeerenauslese. De druiven van Kabinett hebben de minste suikers bij de oogst en Trockenbeerenauslese de meeste. Je zou dus denken dat Spätlese altijd zoeter is dan Kabinett. Maar dat hoeft niet.
Omdat de gisting van de most traditioneel in een koel klimaat plaatsvindt, zal deze voortijdig stoppen waardoor het zo bekende restzoet in de wijn achterblijft. Hierdoor komt het dat vele tientallen jaren “de Spätlese” bekendstond als een zoete wijn. Middels moderne vinificatie-technieken is men in staat alle druivensuiker in de most te laten vergisten waardoor een droge wijn ontstaat. Dit verklaart dat deze droge wijnen op het etiket aangeduid worden met “trocken” of “halbtrocken”. Indien dit er niet op staat, is de wijn zoet van smaak.
De term Spätlese komt uit het Duitse Rheingau en stamt uit 1775. In vroeger jaren werd de oogstdatum door het plaatselijk gezag voorgeschreven, behalve in de wijngaarden van Schloss Johannisberg; die waren in bezit van het bisdom Fulda. De kloosterlingen aldaar moesten aan hun bisschop toestemming voor de oogst vragen. Hiervoor werd een bode voor toestemming gezonden. Om onbekende redenen kwam die dat jaar erg laat van zijn missie terug. De druiven waren overrijp en vertoonden zelfs al enige schimmel. Hoewel het erop leek dat de oogst als verloren beschouwd kon worden, werd die oogst toch binnengehaald en gevinificeerd tot wijn. De verrassing was dan ook zeer groot dat die oogst een bijzondere en kwalitatief hoogstaande wijn had voortgebracht. Overigens zijn die verschimmelde druiven pas later herkend als de zogenaamde edele rotting.
 
Wat is Auslese?
Het woord Auslese kan het beste worden vertaald als 'uitgezocht'. Het gaat er bij deze wijnen om dat de druiven speciaal zijn uitgezocht of geselecteerd voor de wijn. Hierbij worden enkel de meest rijpe druiven geselecteerd voor de wijn. Slechte en beschadigde druiven worden in het proces verwijderd. Dit proces is weer een extra stap en maakt de Auslese zowel een kwaliteitsproduct als kostbaar. Hoewel een Auslese meestal refereert aan een zoete wijn, hoeft dit niet direct het geval te zijn. De Auslese Trocken (niet te verwarren met Trockenbeerenauslese) is een Auslese waarbij de producent ervoor heeft gekozen om het gistingsproces verder door te laten lopen. De suikers worden hierbij opgegeten door de gist en dit resulteert in een droge wijn.
 
Een zoete Auslese is ongeveer 6 tot 8 weken houdbaar als je hem in de koelkast bewaard na het openen.


Wat is Kabinet wijn?
Kabinett is een kwaliteitslabel voor wijnen die niet met suiker zijn aangezoet (chaptalisatie verboden) en vertrekken van een druivenmost met minimaal 70 tot 85 graden Oechsle, afhankelijk van wijnregio en druif. Oechsle is een maat voor mostgewicht.


Ook benieuwd wat (Trocken) Beerenauslese is en Eiswein? Volgende maand zullen wij dat in de nieuwsbrief meenemen.

 

Delen
Vorig bericht Volgend bericht