Grandi Vini Nieuwsoverzicht

Bezoek aan Masseria Li Veli

  • Door Larissa Vendrig
  • 0 reacties
  • In Italië

Bezoek aan Masseria Li Veli

Door Mirjam Goudena - Puglia 17-07-17 - Vanuit de Maladiven van Salento (het meest zuidelijke deel van de hak van de laars) rijden we in ongeveer anderhalf uur naar Masseria Li Veli. Dit wijnhuis ligt tussen Brindisi en Lecce. Tijdens de autorit hebben we kilometers lang een treurig uitzicht op alle door Xylella bacterie aangetaste olijfbomen, want een ramp! Ter hoogte van Lecce zien de olijfbomen er gelukkig weer gezond uit en eenmaal bij de Masseria aangekomen, belanden we in een groene oase. We worden ontvangen door Alessia Nebuloni, de vriendin van de heer Falvo jr. Zij spreekt goed Engels.

In 1999 kocht de Toscaanse familie Falvo de vervallen Masseria. De gebouwen zijn in de oorspronkelijke stijl gerenoveerd en de lichtgekleurde stenen die voor de muren zijn gebruikt, lijken precies op de authentieke ‘pietra Leccese’. Er is 33 hectare wijngaard, waarvan het overgrote deel opnieuw is aangeplant ten tijde van de renovatie. Negroamaro komt het meest voor maar ook andere inheemse druivensoorten zoals Primitivo, Susumaniello, Malvasia Nera en Aleatico doen het goed. Er is een kleine hoeveelheid Cabernet Sauvignon aangeplant. De druiven worden handgeplukt. De manier van werken is zoveel mogelijk biologisch maar dit is niet vastgelegd in een bio certificering.

Het gebied rond de Masseria is niet geschikt om kwalitatieve witte wijnen te produceren. Daarom heeft de familie iets noordelijker, bij de dorpjes Martina Franca en Locorotondo in Valle d’Itria, wijngaarden kunnen kopen. Tot ons grote genoegen! Want de wijnen die we als eerste in ons glas krijgen, zijn de in 2000 aangeplante lichte en frisse Li Veli Fiano en de aromatische en fruitige Askos Verdeca (en een klein beetje Fiano).

We proeven ook nog 3 rode wijnen. Eerst Askos Malvasia Nera, daarna de Salice Salentino Riserva Pezzo Morgana, een nauwkeurige selectie van 100% Negroamaro uit één wijngaard met de naam… ‘Pezzo Morgana’. Deze wijngaard is omgeven door eeuwenoude olijfbomen. De wijn heeft 12 maanden gerijpt op barriques (Frans eiken) en 6 maanden op fles. Tot slot de topper van het huis “MLV” Masseria Li Veli met 80% Negroamaro en 20% Cabernet Sauvignon, 18 maanden houtrijping en 6 maanden op fles.

Tijdens de rondleiding was goed zichtbaar dat kosten noch moeite zijn gespaard om dit wijnhuis tot een succes te maken. Het is ruim, schoon, de ruimtes zijn geklimatiseerd en voorzien van de modernste apparatuur maar ook de oude elementen zijn intact gebleven. De bottelling gebeurd bij het gebouw, oftewel de luxe van alles onder één dak.

Na ons bezoek rijden we naar Lecce. We lunchen bij 00 Doppiozero en lopen nog wat door deze prachtige barokstad.

Nog even terug naar de smaak van Puglia?

Bezoek https://grandivini.nl/collections/alle-wijnen/regio_puglia

 

Salute!

Delen
Vorig bericht Volgend bericht