Grandi Vini Nieuwsoverzicht

5 tips voor het combineren van Wijn & Spijs

  • Door Bernard Tesink
  • 0 reacties

5 tips voor het combineren van Wijn & Spijs

Een van de meest gestelde vragen in onze winkel is ‘’welke wijn past goed bij dit gerecht’’. Wijn-spijs combinaties maken blijft lastig. Om u een klein beetje opweg te helpen hebben wij deze blogpost geschreven. In deze post geven wij 5 tips die u gaan helpen om de eerste stappen te nemen in de wereld van wijn en spijs (en natuurlijk staan wij altijd klaar om u de juiste wijn bij uw menu te adviseren).

Tip 1 Intensiteit

Match de intensiteit van de wijn bij de intensiteit van het gerecht. Een hele intense wijn bij een ingetogen gerecht matched niet, dan zal het gerecht wegvallen bij de wijn. En andersom werkt het ook niet want dan zal de wijn wegvallen bij het eten. Daarom hoe lichter het gerecht hoe lichter de wijn en andersom hoe zwaarder het gerecht hoe zwaarder de wijn. Daarnaast bouw het diner qua smaak en qua wijn goed op, begin met een licht gerecht met een lichte wijn en eindig met zoet en een zoete wijn/port.

Tip 2 Zuren

Zuur + zuur = aangenaam. Een mens kan alleen maar zoet, zuur, zout, bitter en unami waarnemen. Deze basissmaken en wijn beïnvloeden elkaar.  Heeft u een gerecht met limoen of veel citrus? Combineer dit dan met een wijn die ook veel zuren heeft. Zuren versterken elkaar namelijk op een positieve manier, zo zorgen de zuren in een gerecht dat de wijn zwoeler en rijker overkomt.

Tip 3 Tannines

Tannines is de stof die vooral in rode wijn voorkomt, deze komt voort uit de schilletjes en steeltjes van de druif. Tannines zijn een belangrijke smaakmaker in een wijn, maar ook belangrijk om rekening mee te houden met betrekking tot wijn-spijs! Heeft u een gerecht in gedachte waar een bittere smaak in zit dan is het niet verstandig een wijn met veel tannines uit te zoeken. Dit omdat tannine de bitters versterkt. Bij een bitter gerecht kan beter gekozen worden voor een zachte ronde wijn. Bij een gerecht met een vette jus of veel unami smaken.

Tip 4 Zoetigheid

Bij het dessert komt vaak veel zoetigheid kijken. Belangrijk bij de wijn spijs combinatie is dat de wijn dan ook veel suikers in zich heeft. Heeft de wijn te weinig suikers dan wordt de wijn snel te zuur en te bitter. Daarom de stelregel: Zoete gerechten combineren het beste met nog zoetere wijnen.

Tip 5 If it grows together it goes together.

Het is misschien een beetje kort door de bocht maar het klopt vaak wel. Heeft u een gerecht in gedachten uit Piemonte, bijvoorbeeld met veel porcini en een beetje truffel, combineer dit dan met een wijn uit Piemonte. Bijvoorbeeld een Nebbiolo uit de Langhe. Smaken uit de streek combineren vaak erg goed met wijnen uit dezelfde streek doordat ze allebei op hetzelfde terrein groeien!

Dit waren de vijf basistips om zelf een mooie wijn-spijs combinatie te maken. Maar onthoud probeer zelf uit, experimenteer met verschillende smaken en drink vooral wat je zelf lekker vindt!

 

Delen
Vorig bericht Volgend bericht