Grandi Vini Nieuwsoverzicht

Bezoek aan de Herdade do Esporão, Alentejo, Portugal

Bezoek aan de Herdade do Esporão, Alentejo, Portugal

Eind april vertrok ik (Bernard) samen met Esporão-ambassadeur Adriano Spanenburg naar het mooie Portugal. Daar we uit Nederland vertrokken met hagelbuien en een temperatuur van een graad of 6 voelde de 26 graden van Lissabon meteen erg prettig. Na het inchecken bij het mooie en geweldig gelegen hotel ‘Vintage Lisboa’ (www.csvintagelisboahotel.com/index.html - een aanrader voor diegene die Lissabon wil verkennen). We gingen direct in het centrum op zoek naar een mooi terras. Nou, die waren er genoeg! Prachtige terrassen waar men naast een biertje of een glas Vinho Verde ook kreeften en oesters serveert. Heerlijk! Bezoek bijvoorbeeld het 'Café Teatro Lounge' - mooie wijnen, cocktails en heerlijke gerechten. 's Avonds genoten we van onze eerste fles rode Esporão reserva 2011. Heel prettig!

De volgende dag werden we opgehaald door Nuno Gomez van 'Esporão'. Hij nam ons twee uur rijden het binnenland in naar de Alentejo. We zaten op ca. slechts 25 kilometer van de grens met Spanje. We reden door prachtige stukjes natuur en bij aankomst overviel ons de schoonheid van het landschap en de keurige verzorging ervan. De entree van het domein voert langs de goed verzorgde wijngaarden om vervolgens bij het 'visitors-center' met restaurant te arriveren. Het restaurant heeft uitzicht op de wijngaarden, een meertje (voor irrigatie) en de mooie glooiende heuvels met olijfbomen. Erg fraai allemaal! Natuurlijk moest er geproefd worden en dat deden we onder leiding van de Australische wijnmaker van Esporão, David Baverstock. Een zeer prettige en mooie proeverij!

Esporão produceert totaal een 16 miljoen (!) flessen. Verreweg de grootste producent waar ik ooit geweest ben. Ter vergelijking: Franco Conterno produceert 100.000 tot 120.000 flessen, La Meridiana ook zoiets en Marion slechts een 35.000 flessen. Ondanks dat ik schrok van deze aantallen moet ik bekennen dat ik wederom verrast was door de kwaliteit. Alles wordt met zo'n enorme precisie gedaan en met veel gepassioneerde mensen.

Wijnmaker David Baverstock bedankte ambassadeur Adriano Spanenburg voor zijn inzet en voor het feit dat hij degene was die Esporão naar Nederland haalde. Er kwam een mooie magnum reserva met de foto van Adriano als kado. Na de proeverij bood men ons een geweldige lunch aan in het restaurant. Het restaurant is openbaar en ik kan het een ieder aanbevelen! De prijzen zijn vrij hoog voor Portugese begrippen maar de kwaliteit is dat zeker ook! De Chef (die overigens met Sergio Herman kookte) schotelde ons erg mooie, goede en verrassende gerechten voor. De wijnen waren vanzelfsprekend onberispelijk. Echt klasse! In de middag bezochten we de nieuwe wijnkelders, het museum in de beroemde toren en we dronken nog een fris glas espumante op het terras.

Voor onze overnachting had men het splinternieuwe Herdade do Barrocal (https://barrocal.pt/pt/rooms/guest-farm-rooms/ )geboekt. Net een maand open. Werkelijk prachtig! Het diner genoten we in een klein, lokaal restaurant waar we Amphora wijnen proefden. De mooiste wijn die avond was echter de Esporão Reserva Red 2002. Wat kan zo'n wijn mooi rijpen. Heerlijk!

De volgende dag bezochten we de, wederom perfect verzorgde, olijfgaarden met Ana Carrilho; de masterblender van het huis. De verschillende soorten olie werden vervolgens geproefd in het restaurant waarna er weer zo'n heerlijke lunch op tafel kwam. Tijdens de lunch proefden we de wijnen van Quinta dos Murcas; een wijngoed van Esporão in het Douro district. Ook deze wijnen zijn zeer de moeite waard!

Na de lunch was het de hoogste tijd om te gaan. Ik heb enorm genoten en ben echt onder de indruk van dit mooie wijngoed! Inmiddels hebben wij het ‘ambassadeurschap’ van Adriano overgenomen en hebben al veel wijnen van Esporão verkocht!

Bernard

Delen
Vorig bericht Volgend bericht