Grandi Vini Nieuwsoverzicht

Perswijn Proefnotitie, Marche, door Ronald de Groot

Perswijn Proefnotitie, Marche,  door Ronald de Groot

Drie aanbevolen wijnen uit de Marche.

Iedere dinsdagavond komt het Perswijn proefpanel in de kelder van de burelen van Perswijn in Amsterdam bijeen om 24 wijnen te proeven en te beoordelen. Als sneak preview op het verslag in het magazine lichten we er drie wijnen uit, die opmerkelijk zijn bevonden. En die dus van harte worden aanbevolen.
Afgelopen dinsdag proefden we wijnen in het thema ‘Italiaanse oostkust’, waarbij deze avond was gereserveerd voor wijnen uit de Marche, de streek ten oosten van Toscane en Umbrië, met als hoofdstad de kustplaats Ancona. De wijnen zitten hier een beetje op de overgang tussen Toscane en de meer zuidelijk gelegen Abruzzen. Voor rood zien we hier bijvoorbeeld druiven als sangiovese en montepulciano. Bij wit zijn het vooral pecorino en verdicchio die de toon aangeven.
Marche, bijzondere wijnen, krachtig, sappig en opwekkend
Het blijft dé kracht van Italiaanse wijnstreken, het gebruik van lokale druiven die een lange geschiedenis in de streek hebben, en die perfect zijn aangepast aan ondergrond en klimaat. De verdicchio heeft hier een paar ‘eigen’ DOC’s, waarvan Verdicchio dei Castelli di Jesi verreweg de bekendste is. Voor de pecorino-druif is er tegenwoordig zelfs een heuse DOCG, Offida, ten zuiden van Ancona, waar mooie droge en krachtige witte wijnen worden gemaakt.
De bekendste DOC’s voor rood zijn hier Rosso Piceno en Rosso Cònero, wijnen die hun karakter en klasse vooral ontlenen aan de montepulciano-druif, bij Rosso Piceno aangevuld met sangiovese, die de wijnen fruit, sap en elegantie geeft. Door hun relatieve onbekendheid is de prijs/plezier-verhouding van de wijnen uit de Marche vaak uitstekend. Dus het is goed ze niet over het hoofd te zien.
De wijnen van afgelopen dinsdag, rood en wit uit de Marche, zijn gewaardeerd met sterren. De *****-schaal wordt vooral gebruikt voor meer alledaagse wijnen, die gemiddeld niet zeer complex en –weer gemiddeld genomen– kwalitatief niet bij de wereldtop horen. Wanneer sterren worden gebruikt, wordt binnen een vastgesteld thema geproefd en beoordeeld; een wijn die de maximale ***** krijgt, wordt gezien als de beste binnen de serie of het thema, maar niet als de perfecte wijn op wereldwijde schaal. Alle drie geselecteerde wijnen krijgen van ons bijna de maximale vijf sterren.
* slecht
** matig
*** goed
**** zeer goed
***** uitstekend
Dit zijn de uitgelichte wijnen van deze week:

De Angelis Pecorino 2015, Offida
Pecorino is een van de lokale Italiaanse witte druiven die de laatste jaren een come-back heeft gemaakt, onder andere in de Abruzzen. Maar de DOCG Offida, in het zuiden van de Marche, steekt met zijn Pecorino de meeste andere streken naar de kroon. Dit is een mooie klassieke pecorino, met bloemen, stro, anijs, perzik, sappig en fris, met goede zuren, menthol, tijm, mild en rond, heel lekker .
Les Généreux, € 8,95 ****
Sartarelli 2015, Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico
Verdicchio dei Castelli di Jesi vinden we op de heuvels ten westen van Ancona, bij het dorpje Jesi. De ligging op de heuvels zorgt voor witte wijnen met een combinatie van kracht, sap en frisheid. Heerlijk wit dus, zoals dit lekkere exemplaar, met peer en anijs, kweepeer, rijpe appel, bloemen, sappig en smaakvol, met goede zuren, droog en rinsfris.
Grandi Vini, € 8,80 ****
Vignamato di Andrea 2015, Rosso Piceno
Dit is een karakteristiek blend van 80% montepulciano met 20% sangiovese, in heerlijke fruitige stijl, met kersen en bloemen, aardbeien, zacht en sappig, fijne zuren, lekker open, verleidelijk, vol, een wijn met pit.
Kwast, € 7,95 ****

Delen
Vorig bericht Volgend bericht