Grandi Vini Nieuwsoverzicht

Bijzondere proeverij met 20 jaargangen Riesling Heerkretz GG, Wagner Stempel

  • Door Larissa Tesink
  • 0 reacties

Bijzondere proeverij met 20 jaargangen Riesling Heerkretz GG, Wagner Stempel

Zaterdag 26 augustus was een dag voor ons om niet te vergeten. Wij mochten ons aansluiten in Siefersheim (Rheinhessen) bij één van de beste wijnhuizen van Duitsland; Weingut Wagner Stempel voor een hele bijzondere proeverij.

20 jaargangen van de top Grosses Gewächs (Grand Cru) wijngaard Heerkretz werden naast elkaar geopend.

Heerkretz is een wijngaard gelegen in het westelijke gedeelte van het wijnbouwgebied Rheinhessen. Het is een gebied met bebossingen, hellingen, een microklimaat met een bijzondere geologisch verleden. Het strekt zich uit naar de plaats Siefersheim en naar de plaats Neu-Bamberg. Met droge muurtjes en terrasvormingen. De beste percelen liggen zo’n 250 meter boven zeeniveau waarop de Riesling druif goed gedijt op een typische bodem van Porphyr gesteente.  Lager gelegen percelen hebben meer leemachtige bodem. Wagner Stempel heeft zijn wijngaarden op dit prachtige hoger gelegen gebied rond om de ‘AjaxTurm’. De legendarische wijngaardtoren.

(zie https://www.rheinhessen.de/nl/a-ajax-toren  voor het liefdesverhaal en waarom deze toren het symbool is voor loyaliteit tot aan de dood)

Riesling Heerkretz kenmerkt zich door de fijne zuurgraad, het minerale karakter en de steenachtige toon in de neus. 

Omdat het ‘VDP Grosses Gwächs”20 jaar bestaat besloten Daniel en Cathrin Wagner met het team 20 jaargangen te openen. De jaren 2002 tot 2022 waren naast elkaar te proeven. Trots en vol spanning stond het team klaar, en de reacties waren meer dan lovend.

 

De jaargangen waren uiteraard divers in karakter echter de stijl van de wijnmaker was duidelijk waarneembaar (en ook de verandering om vanaf 2009 meer te richten op een drogere stijl Riesling was duidelijk terug te proeven. Bijzonder is het ook om te merken dat de meeste wijnen nog steeds in topconditie zijn, en de toekomst misschien nog wel meer beleving zullen geven. Het samenspel tussen zuren, de mineraliteit en de typische kruidigheid maken het voor ons spannend en interessant. Wij waren al verliefd, maar moeten nu proberen wat minder aan u te verkopen en wat meer weg te leggen om er in de toekomst nog meer van te genieten! Fenomenaal!

Onze favoriet was 2007, helaas niet meer verkrijgbaar, Maar de complexiteit, de spannende neus - met een toon van vuursteen - de vulling en het zuurtje wat hem door drinkbaar maakt, de lagen en de spanning, de verandering in glas en de lengte die het heeft.. Als u zo’n fles heeft, neem de tijd om daar even rustig voor te gaan zitten.

Naast het proeven van de Heerkretz, waren er bevriende “Winzers’ uit genodigd die deze middag en avond een selectie wijnen mochten openen. Uiteraard hebben wij ook deze geproefd.. maar onze gedachte bleven hangen bij de Heerkretz.

 Ook benieuwd? https://tinyurl.com/HeerkretzWagnerStempel

Delen
Vorig bericht Volgend bericht