Grandi Vini reistips

De Moezel

  • Door Larissa Vendrig
  • In Duitsland

De Moezel

Nu de grote vakantie net achter de rug is hebben wij van Grandi Vini een uitstekende tip voor een lang weekend weg buiten de vakanties om, namelijk de Moezel! Op nog geen 400 kilometer rijden van Oudewater ligt deze rivier die loopt in Duitsland van Trier naar Koblenz. Een uitstekende streek om een lang weekend weg te zijn in het voor-, najaar en hartje zomer.

Onze Tips:

Trier

De oudste stad van Duitsland, Trier is gelegen in een verwijding van het Moezeldal omringd door de heuvels van de Eifel en de Hünsruck. Trier trekt jaarlijks veel bezoekers en niet alleen vanwege de vele intact gebleven bouwwerken uit de Romeinse tijd maar ook om vele andere beschermende monumenten, vroeg christelijke heiligdommen en kunstschatten uit de klassieke oudheid. Vele monumenten staan op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het aanbod van kunst en cultuur is enorm in Trier.

Een indrukwekkende geschiedenis gaat hier hand en hand met een eigentijds heden. Een groot en gezellig winkelaanbod is er voor de shoppers. Tussendoor of na afloop is het goed toeven in één van de vele cafés, bistro’s en lunchrooms die Trier rijk is. In de avond en nacht zijn er dan ook nog trendy clubs met een aanbod van moderne muziek en andere vormen van entertainment. Natuurlijk is de invloed van de Moezelwijnen ook in Trier merkbaar. Naast proeflokalen en wijnkelders kent de stad veel goede restaurants waar de regionale wijnen in combinatie met culinaire hoogstandjes geschonken worden. Het is duidelijk dat Trier voor jong en oud van alles te bieden heeft.

Bernkastel-Kues

Bernkastel-Kues behoort tot de meest geliefde plaatsen langs de Moezel en mag zich het centrum van de "Mittelmosel noemen. Het is schilderachtig gelegen en omgeven door de edelste wijnbergen in het stroomgebied van de Midden-Moezel. Elk jaar weer komen mensen uit landen uit de hele wereld om het Moezelstadje te ontdekken. Naast natuurlijk de wijnen biedt Bernkastel-Kues, ontspanning en veler verscheidenheid. Het stadje is een toeristische trekpleister in het Moezeldal en bestaat uit twee delen: Bernkastel op de rechteroever en Kues op de linkeroever. Beide delen zijn verbonden met een brug over de Moezel. Boven Bernkastel verheft zich de ruïne van burg Landshut. Het historische centrum van Bernkastel telt vele oude vakwerkhuizen en nodigt uit om ontdekt te worden. De wellicht oudste middeleeuwse vakwerk-verzameling van de Moezelregio is hier te bewonderen.

Onze tip voor Bernkastel is Eiscafe Bressasone, een klein beetje Italië in Zuid-Duitsland! Heerlijk huisgemaakt Italiaans ijs!

Piesport

Bijzonder mooi gelegen is het wijndorp Piesport aan de Mittelmosel. Omgeven door steile, terrasvormig uitgebouwde wijnhellingen, waaronder de befaamde helling Goldtröpfchen waar onze leverancier Reinhold Haart ook zijn druiven heeft staan. Het dorp bestaat uit de bekende vakwerkhuizen en oude wijnboerderijen. Aan de voet van de helling zijn de overblijfselen te bezichtigen van de oudste (500 v.Chr.) en grootste Romeinse wijnmakerij ten noorden van de Alpen. Deze wijnmakerij met persinrichting werd grondig gerestaureerd en geldt als één van de iconen van de Moezelwijncultuur. Ook de baroke parochiekerk is zeker een bezoekje waard.

Zoals eerder benoemd heeft Johannes Haart ook zijn weingut. Deze jonge bevlogen wijnmaker maakt een van de beste rieslings uit dit gebied! Via zijn site kunt u contact opnemen voor een proeverij in zijn weingut. Wilt u nou niet wachten met proeven totdat u in de moesel bent, via deze link zijn Heart To Haart Feinherb bestellen: (https://grandivini.nl/products/haart-to-heart-riesling-riesling-2016-haart-duitsland/)

In Piesport een hapje eten of overnachten? Dat kan met een heel mooi uitzicht! Hotel Moselpanorama (http://www.hotel-moselpanorama.de/) biedt een aantal kamers aan. Eten kan er ook, het restaurant biedt gerechten uit de Duitse keuken en heeft een kleine maar leuke wijnkaart. 

Wintrich

Overnachten kan erg goed in dit kleine dorpje aan de moezel. Bijvoorbeeld in het weingutshotel Sankt Michael. De eigenaar spreekt Nederlands en is zeer gastvrij, daarnaast is het hotel sinds kort gerenoveerd en bied het uitstekende mogelijkheden met betrekking tot ontbijt en diner. (http://www.weingutshotelsanktmichael.de/stmichael/)

Liever niet overnachten in een hotel maar in een klein appartementje wat van alle gemakken voorzien is? Wij sliepen in Casa Amphora (http://www.casa-amphora.de/). Een huis met twee appartementen die gezellig ingericht zijn en van alle gemakken zijn voorzien. De eigenaar stond ons op te wachten met een fles wijn en bracht elke ochtend verse broodjes, top geregeld!

Fietsen

De manier om de Moezel te ontdekken is met de Fiets. Langs de Moezel liggen mooi onderhouden vlakke fietspaden. Zo kunnen alle dorpen ontdekt worden en kan er natuurlijk bij een aantal plaatselijke weinguts wat geproefd worden.

Wandelen

De dorpjes langs de Moezel zat? De streek biedt meer dan 40 vakantieland-wandelroutes. Ze zijn gemakkelijk te vinden: alle wandelborden zijn gekenmerkt met het rode hart van het vakantieland. Gemakkelijk of veeleisend, heuvelachtig door de bossen en wijnbergen of vlak langs de Moezel: als wandelaar zult u van deze routes genieten.

 

Delen
Vorig bericht