Grandi Vini Nieuwsoverzicht

Wijnmaken tijdens de coronacrisis

  • Door Bernard Tesink
  • 0 reacties

Wijnmaken tijdens de coronacrisis

Hoe beleven wijnmakers in Noord-Italie deze crisis? 

Het is overal te zien, de lente dient zich aan. Bloembollen komen op, struiken en planten lopen uit en de eerste lammetjes zijn al in de wei gespot. Zo is de situatie ook in Italië, dus dat betekent dat de wijnstokken in de wijngaarden ook beginnen uit te lopen. Wat is de huidige status in Italië op dit moment? Wij spraken een aantal van onze wijnmakers hierover.

Op de vraag hoe het gaat krijgen we steeds het antwoord “goed iedereen is gezond en dat is het belangrijkste, we komen er samen doorheen’’. Wat betekent dat de solidariteit in Italië nog steeds groot is. Daarnaast heeft de Italiaanse overheid een uitzondering gemaakt met betrekking tot de lock-down voor de agrarische sector. Daniele Conterno, van Franco Conterno, is daar blij mee: ‘’De natuur stopt niet en dat betekent dat wij op dit moment ook niet kunnen stoppen’’.  Men was dus gewoon in staat om de laatste weken het snoeien af te ronden en de eerste uitlopers op te binden. Frederico Primo, van Tenuta La Meridiana, laat zelfs weten dat ze meer werken in de wijngaard dan vorige jaren omdat er meer tijd is. Ook in Alto-Adige bij Tenuta Pfitscher is men nog 100% operatief, naast het werk in de wijngaarden heeft men daar afgelopen weken volop de tijd gehad om alle nieuwe jaargangen te bottelen. De wijnboeren zitten dus niet stil en hebben voor sommige dingen meer tijd dan voorgaande jaren, dat lijkt positief. Toch is dit maar een klein lichtpuntje in deze crisistijd.

Zoals elk bedrijf hebben bovenstaande wijnmakers vaste lasten terwijl er op dit moment bijna geen geld binnenkomt.  Daniel Pfitscher hierover: ‘’We krijgen al sinds een paar weken geen nieuwe orders, de laatste nationale order was van begin maart en de laatste internationale order is net voor de lock-down verstuurd’’. Voor alle wijnmakers voelt dit vreemd. Wat één van de drukste periodes qua orders had moeten zijn, dit omdat alle nieuwe jaargangen op de markt komen, verlaat nu bijna geen fles de kelders. Deze crisis heeft daarom ook grote gevolgen voor de rest van het jaar of zelfs langer. Bij Tenuta La Meridiana heeft men de investeringen die eigenlijk gedaan zouden worden dit jaar vooruitgeschoven tot volgend jaar of zelfs dat jaar daarna omdat alles nu nodig is om operationeel te blijven. De Italiaanse overheid praat wel over steunmaatregelen voor de ondernemers maar er zijn nog geen definitieve toezeggingen.

Het is hopen dat de maatregelen in Italië langzamerhand wat afgebouwd kunnen worden zodat de nationale markt weer wat aantrekt. Ook is men hoopvol over de situatie in het oosten, doordat in China, Singapore en Zuid-Korea het sociale leven weer op gang komt hopen de wijnmakers dat vanuit deze landen de eerste orders weer geplaatst zullen worden. Toch is men bang dat de gevolgen van deze crisis nog een tijd voelbaar zullen blijven.

Wilt u deze wijnboeren een steuntje in de rug geven? Dat kan natuurlijk! Bestel dan een van onze Italiaanse wijnen. Tot het eind van deze crisis is de bezorging gratis! Wilt u het contactloos op komen halen? Dat kan ook, plaats u bestelling via mail of telefoon, betaal via een tikkie dan komen wij het brengen of u komt door de drive-through dan zetten we het gelijk in de kofferbak!

Delen
Vorig bericht Volgend bericht